Mari & Merikanto

Voice of Finland, Vain elämää, Idols…
Musiikkiohjelmien huima suosio osoittaa, että laulussa on voimaa. Valitettavaa on, että näissä ohjelmissa toistuvat samat kohtalaisen ennalta-arvattavat rallit.
Poikkeuksiakin on. Monet muistavat, miten Toni Wirtanen ja Jannika B. lauloivat Suomen kansan kyyneliin Evakon laululla ja kuinka Robin vuotta aiemmin tulkitsi Lapin kesän.

Vanhanaikaisia lauluja
Pakko myöntää, että olin äimän käkenä. Luulin tuollaisen musiikin suosion menneen umpeen jo aikapäiviä sitten. Mutta porukka hurrasi ja vollasi. Ajattelin että, kai ne ihan hienoja lauluja on. Oman lapsuuteni musiikkimaailma koostui yksinomaan klassisesta ja hengellisestä musiikista. Sain Evakon lauluista tarpeekseni. Heti kun mahdollista, käänsin takkini ja aloin ahmia maailmallista musiikkia.
Kymmeneen vuoteen en kestänyt klassista musiikkia lainkaan. Kunnes viime vuosina – hupsista heijakkaa. En tiedä mitä tapahtuu!

Takaisin lähtökuoppiin
Huomaan, että alan taas lämmetä iki-ihanille lauluille, joihin ihastuin lapsena Liperissä niitä kasetilta kuunnellessani. Varsinkaan Oskar Merikannon sävellykset eivät tämän vuosikymmenen kuluessa ole menettäneet hiukkaakaan tenhostaan. Muistan yhä ulkoa useimpien laulujen sanat!

Minusta ne ansaitsisivat paikkansa suomen kansan sydämissä. Sitä paitsi radiopopista kuultaa laskelmointi. Alan saada siitä kyllästymisen oireita.
Oskar Merikannon hienoimpia lauluja kuunnellessaan viehätys ei himmene. Ehkä niille voisi käydä kuten Evakon laululle. Ne pitäisi vain modernisoida.

Ylistyslaulu Merikannolle
Merikantoa voi verrata jopa itse Franz Schubertiin. Jos Schubert on jäänyt osittain Beethovenin varjoon, niin Oskar Merikannon varjona oli ja on Jean Sibelius.
Huomaan samaistuvani Oskariin. Minäkin olen jäänyt varjoon. En ole ammattimuusikko. Olen esteetikko. Opiskelin yliopistossa kirjallisuutta. Lempikurssini käsittelivät estetiikkaa ja eksistentialistista runoutta. Haluan laulaa näitä lauluja, koska ne tuovat esteettistä lohtua eksistentiaaliseen (olemassa olon) ahdistukseen.

Tulkitsen tekstejä oman kokemusmaailmani kautta. Liedeissä sanat ovat minulle tavattoman tärkeitä. Ne pitäisi kääntää maailman kielille.
Sanat yhdistettynä Merikannon mielettömiin melodioihin ovat käsittämättömän kaunista taidetta. On kunnia välittää ne uudella tavalla ihmisten kuultaville.

Toivoisin, että modernisoinnin myötä nämä teokset saisivat Suomessa ja maailmalla niille kuuluvan arvon ihmiskunnan ihanimpien sävellysten joukossa.

Rakkaudella;  Mari-P. Tervo

Kuuntele tästä uusi versio kappaleista Kylän tiellä ja Soi vienosti murheeni soitto.
Vieritä ylös