Sukellus syvään päähän

Olen tutkinut naiseutta ja neurologista poikkeavuutta taiteessani pian kymmenen vuotta.

Opiskeluaikoina tutustuin mieheen, jolla on aspergerin syndrooma. Sukelsin syvälle aihepiiriin ja huomasin, että minullahan on samanlaisia piirteitä! Vuosien saatossa sukulaissieluisuus autismin kirjon henkilöihin ei ole kaikonnut – päinvastoin se saa jatkuvasti uusia sävyjä. Olenkin sanonut, että sen verran aspergeria minussa on, että asperger on erikoismielenkiinnon kohteeni.

Elokuvia erityisistä ihmisistä

Pian valmistumisen jälkeen pääsin osaksi Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -ohjelmaa. Unelmapaja -hankkeessa tein lyhytelokuvia lasten- ja nuortenkodin lapsista. Elokuvan tekeminen vei minut mennessään. Tulevina vuosina valmistuivat myös elokuva Erityinen nainen, joka kertoo naisen elämästä adhd-oireiden kanssa sekä aleksitymiaa kuvaava Aleksis ja Kognitio. Aleksitymia on johdettu kreikan kielestä. Se tarkoittaa “Ei sanoja tunteille”. Tarinassa seikkailee Aleksis-niminen peikko, jonka sanavarasto on heikko. Oppaakseen Aleksis saa keijun nimeltä Kognitio, jolta asioiden nimeäminen sujuu sutjakasti.

Kielellinen & sosiaalinen outolintu

Innostukseni kielellistä ja sosiaalista poikkeavuutta kohtaan on tullut jäädäkseen. Haluan auttaa omintakeisia yksilöitä arvostamaan itseään entistä enemmän. Taustalla on tietoisuus siitä, että en ole itsekään ihan neurotyypillinen. Assien kesken siitä käytetään sanaa “nentti”. Vuosien saatossa olen tullut sinuiksi oman itseni kanssa. Jo taaperona äitini kiinnitti huomiota erikoiseen puheenkehitykseeni. En noudattanut normaalia käyrää, vaan pukelsin pitkiä lauseita siinä missä muut vasta tapailivat ensimmäisiä sanojaan. Leikki-ikä ja ala-asteaika meni kutakuinkin normaalisti. Olin kekseliäs tyttö, jolla riitti ideoita ja kavereita joka lähtöön. Teininä tipuin kärryltä. En osannut muuntaa käytöstäni ympäristöön sopivaksi. Minusta tuli idealisti ja pikkuaikuinen. Näin ikätovereideni käytöksen lapsellisena. Samalla aloin salakavalasti vierastamaan itseäni.

Itsestä vieraantumisen seuraukset

Itsestä vieraantuminen teini-iässä sai aikaan hämmentäviä asioita. Näennäisesti olin itsenäinen, mutta tunsin sisälläni suurta hämmennystä. Kaipasin turvaa ja struktuuria. Päädyin hätiköityyn avioliittoon. Sain varsin nuorena ison liudan lapsia. Olen lapsista valtavan kiitollinen, sillä he ovat olleet suuri syy kasvattaa oma itseni siksi, joka todella olen. Esikoiseni vauva-aikana äitini kannusti opiskelemaan jotain, missä pääsen käyttämään kielellisiä taitojani. Opiskelin äidinkielen opettajaksi. En ole kuitenkaan tehnyt koulutustani vastaavaa työtä. Sen sijaan olen hionut kykyäni kiteyttää ilmiöitä sanoiksi. Toimin siltana näkymättömän ja näkyvän maailman välillä. Siinä minusta on tullut pro.

Tervetuloa Sirimaahan!

Tutustuminen omaan itseen on elämänmittainen matka. Tärkeänä oppaana matkallani on toiminut tieto introversiosta: sisäisistä maailmoista. Olen ymmärtänyt, että introverttina sisäiset maailmat ovat suurin rikkauteni. Tämän tutustumismatkan hedelmänä on syntynyt myös kuvitteellinen hahmo, Siri. Esikoisteoksessani avataan ovi Sirin sisäisiin maailmoihin eli Sirimaahan. Olen laittanut Siriin monia itsestäni tuttuja piirteitä vahvistaen niitä moninkertaisesti. Eli jos Siri olisi pullo vadelmamehutiivistettä, minä olen lasillinen laimennettua mehua.

Siispä tervetuloa Sirimaahan! Siellä linnut ovat juuri asettuneet puhelinlangalle, eikä niitä häiritse mikään. Siellä ehtii huomata perhosen. Kauriit eivät säikähdä ja juokse piiloon puiden taa. On aika unelmoida. On aika rakastaa omaa sisäistä maailmaa.

Kirjan pohjalta on suunnitteilla elokuva ja äänikirja. Tässä linkki animaatiota hyödyntävän draaman demoversioon.

Kirjan kuvitusta
Tulevilla videoilla Siriä näyttelee Liila Kärnä.

Millainen on tyypillinen aspergertyttö?

Moni tuntee karikatyyrin avaruuteen tai pingviineihin viehtyneestä aspergerpojasta. Mutta millainen on tyypillinen aspergertyttö? Miten nämä ylitarkat ja rönsyilevät outolinnut solahtavat sulavakäytöksisen naisen muottiin? Viime kesänä viimeistelin aihetta käsittelevän kirjan Koneen säätiön residenssissä. Kuvittaja Susanna Kiiski teki siihen oivaltavan kuvituksen. Haluan tarjoilla näkökulmia autismin kirjolla elävän nuoren naisen elämään helposti jaettavassa muodossa niin lapsille kuin kasvatus- ja hoiva-alalla työskenteleville asiantuntijoille. Missioni on yksinkertainen: Tehdään maailmasta autismiystävällisempi paikka.

Vaikka kaikenlainen avoimuus on yhteiskunnassamme lisääntymään päin, liian moni kokee edelleen erilaisuudesta johtuvaa kiusaamista. Pyrkimykseni on vähentää kiusaamista ja ennaltaehkäistä erilaisiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää.

Tällainen kirja voisi olla taitettuna. Taittotyön teki Toni Tilsala.

sirimaa

Pauliina Kinnunen
tyttönimeltä Mari Pauliina Tervo.

Olen Jyväskyläläinen taiteilija ja koutsi. Koen suurta onnistumisen iloa, kun huomaan että olen voinut auttaa ihmistä kohti omannäköistä urapolkua ja elämää.

Susanna Kiiski

Olen Tamperelainen kuvataiteilija ja lasten ohjaaja. Tänä vuonna toteutin pitkäaikaisen unelmani kirjan kuvittamisesta. Kuvat Pauliina Kinnusen nuortenkirjassa Sirimaan salaisuus ovat minun käsialaani. Opiskelen taidetta Sara Hildenin kuvatadaideakatemiassa. Musiikki ja kuvataide kulkee elämässä mukana monissa eri muodoissa. Luonteeltani olen rauhallinen vaikuttaja.

Toni Tilsala

Kirjan taitto on tässä projektissa mun heiniäni. Oon medianomi Lahen suunnilla ja graafisen suunnittelun pohjaa mulla on freelance työntekijänä jo muutaman vuoden. Positiiviseksi minua yleisesti luonnetaan ja yötyöläisenä teen yleensä luovimmat ratkaisuni lähempänä kolmea aamuyöstä kuin ihmisten aikoihin. Olen siis tarvittaessa tehokas ajankohtaan katsomatta.

Suvi Rantanen

Minulla on todettu Aspergerin oireyhtymä 28-vuotiaana. Sirimaan salaisuus -kirjaa lukiessa tuli oma lapsuus hyvin vahvasti mieleen ja monet kohdat siinä olivat samaistuttavia. Olen hyvin kiinnostunut verbaalisesta ja kirjallisesta ilmaisusta ja kielenkäytöstä. Äidinkieli ja englanti olivat lempiaineitani jo peruskoulussa. Olen kirjoittanut Autismi-lehteen ja minusta on myös tehty haastattelu siihen. Muutenkin erilaiset kirjoitus- ja käännösprojektit ovat vahvuuksiani. Sirimaan salaisuus -kirjan kääntäminen suomesta englanniksi olisi hyvin mieluinen tehtävä.
Olen koulutukseltani IT-tradenomi ja monet alan ilmiöt kiinnostavat minua. Tekoälyn kehitys,
neuroverkot, robotit ja ihmisen ja koneen rajapinta ovat vain osa kiinnostuksen kohteistani.

Lue juttu minusta: Sielunsiskoja ja supernaisia

 

Comments are closed.