Tervetuloa Sirimaahan!

Siri on luomani fiktiivinen hahmo. Hän ei tunnu sopivan mihinkään muottiin. Hän on liian rehellinen, liian fiksu ikäisekseen, menee suoraan asiaan…

Ympärillä olevista tuntuu kuin hän toisi liian kirkasta valoa tullessaan. Ihmekös, että vanhemmat päättivät nimetä tyttären Siriuksen mukaan. Sirius on maasta katsottuna tähtitaivaan kirkkain tähti.

Kuuntele äänikirjaa tästä

Autismikirjon häiriö tytöillä

Tyttöjen autismikirjon häiriö (entiseltä nimeltään aspergerin oireyhtyä) on luultua yleisempää. Kyse on siis kehityshäiriöstä, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat sosiaaliset ja kommunikatiiviset vaikeudet ja toistuva, rutiininomainen käytös.

Valitettavasti diagnostiikan kriteerit perustuvat tietoihin, jotka on saatu lähes yksinomaan pojille tehdyistä tutkimuksista. Näiden kriteerien takia monet tytöt ja naiset ovat vaarassa jäädä vaille tarvitsemaansa tukea.

Tyttöjen oireet ovat usein kovin erilaisia kuin pojilla.

Tutkijat ovat viime vuosina etsineet selityksiä autismikirjon vinoutuneelle sukupuolijakaumalle. He ovat samalla löytäneet sosiaalisia ja henkilökohtaisia tekijöitä, jotka voivat auttaa naisia peittämään tai kompensoimaan autismikirjon oireitaan miehiä paremmin. On löydetty myös biologisia tekijöitä, jotka saattavat ehkäistä oireyhtymän syntymisen. Tutkimuksen myötä paljastui myös ennakkoasenteita autismikirjon diagnosoinnissa.

Lisätietoa aiheesta:
Autismiliiton sivuilta tästä

Sirimaan videotuotantoa

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä
mari-pauliina.tervo@innoverkko.com

p. 040 963 6559

Kirjan kuvituskuvat: Mari Luoma.
Videoissa ja valokuvissa esiityvät henkilöt ovat fiktiivisiä, eivätkä liity autismikirjon häiriöön.

Vieritä ylös